img

Доц. Илия Илиев от ДЗИ за слънчогледовата култура и селекционния отговор на застрашаващите я болести

20.04.2022

Слънчогледът е една от най-икономичните култури за производство, с най-малко разходи. Ако направим една груба сметка, може би за производството на един декар слънчоглед през реколтната 2021 г., сме изразходвали около 60-70 лева на декар. Ако приемем, че сме произвели 320 кг слънчоглед на декар и умножим по средна цена от порядъка на 1,15 лв. на кг, както се продаваше миналата есен, ще видим, че брутният ни приход ще е някъде около 300 лева на декар грубо, анализира пред в. „Български фермер” доц. Илия Илиев, директор на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) – Ген. Тошево към Селскостопанска академия. По думите му, „като извадим 60-70 лева, остават 230 лв., от които 100 е рента и 130 лева печалба. Освен че е най-икономичната култура от полските, става една изключително рентабилна култура при цените от 2021 г.”.

България не може да заложи значително повече слънчоглед тази година от обичайното (а то е около 7-8 млн. декара), за да компенсира някакъв недостиг в света. Поне не бива, напомня доц. Илиев, защото определено ще доведе до нови заболявания и проблеми за производителите и науката.

За да предпазят родните поля, българските селекционери полагат усилия да селектират нови сортове, устойчиви на нови раси синя китка. Единият спечели награда на „Агра 2022“ – сорт „Красела“, който е първият български хибрид, устойчив на една от последните раси синя китка, раса Н - която е най-агресивна и при наличие в почвата може да сведе добива до нулеви нива. 

Характерните му качества - висок добив, високо съдържание на масло и устойчивост на болестта, са проверени на големи посеви в района на Добруджа. А и не само. Миналата година, когато се споразумели със земеделска кооперация в Силистренско за семепроизводство, са договорени 2 тона семена от 25-30 дка. От тази площ производителите са произвели 5,8 хил. кг – почти три пъти повече семена, уверява ученият.

Повече информация за сеитбата на слънчогледа и селектираните сортове, устойчиви на нови раси синя китка четете в уебсайта на в. „Български фермер”:

https://www.bgfermer.bg/Article/11284265