img

Доц. Димитър Сотиров от ИЗ – Кюстендил: Устойчивите сортове овошки ще се търсят все повече

23.11.2022

Екип на онлайн медийната платформа „Агрозона“ се срещна с доц. Димитър Сотиров от Института по земеделие (ИЗ) – Кюстендил в рамките на Празника на земеделската наука, който Селскостопанска академия отбеляза с тържествено честване и възобновена изложба „Даровете на природата“В качеството си на зам.-директор и водещ селекционер в структурното звено на Академията,   ученият акцентира  върху факта, че  устойчивите сортове овошки стават все по-търсени от стопаните

По думите му в Институт по земеделие в Кюстендил от дълги години се работи по създаването на нови сортове, а основната цел е подобряване качеството и едрината на плодовете. Напоследък обаче с промените в климата, които стават все по-често явление, нашата дейност е насочена и към създаване на сортове, устойчиви на стресови абиотични и биотични климатични фактори, така че имаме и в това направление добри резултати“. 

По отношение на асортимента при ябълките в Института има създадени 6 сорта ябълки признати през 2010 и 2015 г, които са устойчиви на струпясване, основната болест при ябълката. Срещу нея обикновено се провеждат 15-16 третирания с фунгицидни средства. С внедряване на сортове, устойчиви на болести, учените на практика спестяват много пръскания. Така „първо, икономическата ефективност е по-добра, второ, не замърсяваме въздух, почви, води т.н.“, акцентира доц. Сотиров.

„Другото направление, на което обръщаме внимание, е да създаваме сортове, които да издържат на студ, тъй като студовете са все по-често явление, особено пролетните мразове. Затова целта ни е да създаваме сортове, които да издържат малко повече на тези температури, които вече се случват по време на цъфтежа на овощните култури“, коментира още доц. Сотиров.

Според него стопаните все повече търсят овошките да бъдат устойчиви, тъй като цената на препаратите за извършаване на растително-защитните мероприятия вече е доста висока „Земеделските производители все повече ще обръщат внимание именно на това, а след това ще бъде задоволяването на вкусови качества“ убеден е ученият.


Интервюто с доц. Димитър Сотиров: в уебсайта на „Агрозона“