img

Честит 24-ти май !

24.05.2023

По случай 24 Май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ви връщаме към корените на земеделската наука с една малка частица от Фонда на Централна Селскостопанска библиотека.

Във фонда на ЦСБ се съхраняват голяма част от учебните пособия, които са били в помощ на първите учители и ученици по земеделски науки у нас. 

„Анатомия“ съдържа богат илюстративен материал, изработен на ръка и след това размножен по цинкографския метод.  Още на заглавната страница се вижда великолепното художествено изпълнение, точността на графиката и изображенията.

„Градинарство – овощарство“ е учебникът, по който е преподавал Стрибърни – учител и градинар при Държавното практическо земеделско училище в с. Садово при гр. Пловдив. Годината е 1888, изданието е на ученическата цинкография, отново богато илюстрована. 

Тези два примера, представени в деня на българската просвета, са свидетелство  за силата и духа на българския учител да даде най-доброто на своите ученици – написани на ръка, разпространявани или като ученически цинкографии или отново преписвани на ръка, с богато илюстриран текст.