img

Базови семена от 23 сорта зърнено-житни култури предлага на фермерите Добруджански земеделски институт

06.08.2019

Добруджанският земеделски институт (ДЗИ) - гр. Генерал Тошево, който е в структурата на Селскостопанска академия, отбеляза успешно участие в XXVII Международно специализирано изложение „Селското стопанство и всичко за него“ – гр. Добрич с добри новини за фермерите. Тази година то премина под мотото „Семената на ДЗИ – печелившата инвестиция!“. 

Институтът се представи с богата експозиция от собствени сортове зърнено-житни култури, от които на зърнопроизводителите ще се предлагат базови семена за есенната сеитбена кампания през 2019 г.:

- 12 сорта обикновена пшеница: Енола, Лазарка, Драгана, Калина, Мерилин, Божана, Галатея, Киара, Косара, Пчелина, Ками и Катаржина; 

- 4 сорта твърда пшеницаМелина, Мирела, Мирабел и Северина;

- 5 сорта тритикале: Атила, Акорд, Респект, Колорит и Добруджанец;

- 2 сорта зимен ечемик: Ахат и Тангра.

ДЗИ предлага и сертифицирани семена от пшеница - първо размножение, реколта 2019 г. 

Пролетните култури бяха представени на изложението с мостри семена от сортове полски фасул Еликсир, Блян, Устрем и Скития, леща Илина, грах Кристал и Мишел. Характерното за сортовете Блян, Устрем и Скития е, че са с изправен храст, което ги прави подходящи за директно механизирано прибиране.

Изложена беше и „Технология за производство на полски фасул“, създадена в Института от авторски колектив от специалисти по селекция, агротехника и фитопатология. 

Слънчогледът бе представен на изложението от ДЗИ със сортовете му Фаворит и хибридите Деведа, Енигма, Съни ими, Линзи, Велека и Велко. 

        Селекционерите и агрономите-специалисти от Добруджански земеделски институт - гр. Генерал Тошево винаги са на разположение на земеделските производители за съвети, ориентиращи и полезни за правилния им избор на сорт и точна технология в зърнопроизводството.