Меню

Na poleto3Тази година Денят на отворените врати в Добруджански земеделски институт премина под надслов „Заедно напред в земеделската наука и практика“. Събитието привлече фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, обединени около идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от висококачествени и високодобивни български сортове зърнено-житни култури - гаранция за сигурност в родното земеделие.
Денят започна с пресконференция.
На официалното откриване от директора на института доц. д-р инж. Илия Илиев присъстваха инж. Десислава Иванова – директор на Областна дирекция “Земеделие” – Добрич, Дарина Василева и Ваня Недкова от ОД на БАБХ – Добрич, представители на фирми-партньори на института от Република Турция - Тарар и Чамладжа Тохумджулук.
Г-н Реджеп Кайя от фирма Тарар удостои с плакети проф. Николай Ценов за създаването на сорт пшеница „Ивета“, гл. асистент д-р Тодор Александров за сорт твърда пшеница „Северина“ и проф. Валентин Байчев за сорт тритикале „Респект“. Тези сортове са вписани в официалната сортова листа на Република Турция.
Още два сорта пшеница – Божана и Драгана - са регистрирани в сортовата листа на Република Турция от фирма Чамладжа Тохумджулук.
„Надявам се на едно „завръщане“ на земеделските производители към сортовете на Добруджански земеделски институт“ - сподели в тази връзка директорът на института. „За нашите селекционери това би било стимул за създаване на още по-качествени и високодобивни сортове“.
На участниците в събитието бяха представени над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени в Добруджански земеделски институт. Те имаха възможност да разгледат на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик. Сред тях са сортовете обикновена пшеница от група А, отличаващи се с отлично качество на зърното - Аглика, Милена, Лазарка, Мерилин, Галатея и Пчелина; от група Б - Божана, Стояна, Рада, Кристи, Карина, Корона, Косара, Горица, Ками, Калина, Катаржина, Енола, Сладуна, Киара и Драгана; твърда пшеница Малена, Северина, Мирела, Мелина, и Мирабел; тритикале - Добруджанец, Колорит, Благовест, Респект, Дони-52, Борислав и Атила; ечемик Тангра и Ахат. Специалисти от института предоставиха информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове.
За есенната сеитбена кампания на 2018 г. институтът отново предлага богата гама семена от сортове обикновена пшеница – общо 25 сорта. Наред със сортовете, вече познати на местните фермери, като пшениците Енола, Драгана, Аглика, Кристи; тритикале Колорит, Атила и Благовест, ще се предлагат семена от по-новите сортове пшеница, сред които Катаржина, Косара, Киара, Калина, Горица, Мерилин и Пчелина. Ще се предлагат и семена от твърда пшеница, сорт Мелина, и тритикале Добруджанец.
Най-новата селекция на зърнено-житни култури бе представена от пшеница сорт Никодим, тритикале сорт Борислав и твърда пшеница сорт Малена. Отличителна черта на тези сортове е тяхната екологична пластичност, устойчивост на най-разпространените болести, висок добивен потенциал и много добро качество на зърното.
Участниците имаха възможност да разгледат и демонстрационни парцелки, засети с четири сорта полски фасул – Еликсир, Устрем, Блян и Скития, като характерното за последните три е това, че са с изправен храст, което ги прави подходящи за директно механизирано прибиране. Това значително улеснява земеделските производители и намалява разходите при реколтиране на тази култура.
Програмата продължи с дискусия по проблемите на съвременното земеделие.
На гостите беше предоставена възможност да дегустират хляб, приготвен от над 20 различни сорта пшеница, създадени в Добруджански земеделски институт.

Tritikale Respekt

Na poleto1

Otkrivane1

Izlojba

Plaket2

Plaket1

Otkrivane2

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!