Меню

ovcevadi-ot-cql-svqt-diskutiraha-osnovnite-vaКръгла маса, част от Националния събор на овцевъдите и козевъдите, се проведе във Велико Търново. Дискутирани бяха темите - Какво място заемат младите овцевъди и козевъди и какви са основните предизвикателства пред тях? Консумират ли се овчи и кози продукти и как младите потребители ги приемат? Тези въпроси бяха акцент по време на кръгла маса за проблемите и перспективите в овцевъдния и козевъден сектор.
В кръглата маса участие взеха проф. д-р Васил Николов, председател на Селскостопанска академия, д-р Евгения Ачкаканова, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс и доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика (CAPA).
В събитието на високо равнище участваха представители на 17 държави, пряко ангажирани в сектора - Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия, Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия. Всички те представиха сектора в своята страна и се обединиха около мнението, че продуктите от овче и козе мляко и месо трябва да се рекламират, за да могат потребителите да знаят за всички позитиви, които носят.
Доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия изведе статистически данни от Евростат, които сочат, че като цяло броят на овцевъдните стопанства у нас след 2007 г. от почти 40 хил. спада на 26-27 хил. към 2016 г. Според него обаче положителното при тази ситуация е, че се наблюдава намаляване на основната група управители на стопанства, а именно тази на хората над 65 години, докато делът на младите фермери остава относително стабилен.

Антикорупция

Изпращайте сигналите с повече данни, а по възможност и доказателства за откритите нередности. Анонимността е гарантирана!