img

Институт по Лозарство и Винарство – Плевен

Адрес: 5800 Плевен, ул. „Кала тепе” 1, п. к. 62 +359 64 822 468

Уебсайт: ilv.my.contact.bg/index.htm

Институтът по лозарство и винарство (ИЛВ) е създаден през 1902 г. като Държавна опитна и контролна станция, първата в България научноизследователска институция за лозарство и винарство. Регионът е с подходящи почвено климатични условия, богати традиции в отглеждане на лозата, поради което точно там е открито през 1890 г. и лозаро-винарско училище.

Основни направления на научните изследвания

 

Сорт и сортоподдържане

  • Усъвършенстване и поддържане на сортове лози чрез интродукция и проучване на агробиологичните и технологични качества на сортове и клонове лози и лозови подложки за обогатяване на сортовия набор в страната и за поддържане на генбанка. В момента генбанката на института включва 1865 културни сортове лози, 220 елитни хибридни форми и клонове, 89 директни хибрида и 41 подложки;
  • Хибридизация за получаване на нови сортове с ценни стопански качества, в т.ч. на десертни безсеменни и сортове с повишена устойчивост на ниски зимни температури и на някои икономически важни болести по лозата;
  • Клонова селекция за отбор на стопански ценни клонове от основните и от новоселекционираните лозови сортове и подложки у нас

Винарство и химия

Извършват се технологични изследвания на винени сортове за производство на нови асортименти вина и напитки, при които се проучват:

  • интродуцирани и новоселекционирани сортове, клонове и хибриди;
  •  влияние на някои технологични и екологични фактори върху мъстта и виното; 
  • създаване на нов асортимент от вина с деклариран географски произход и с контролирано наименование за произход, както и на екологично чисти бели и червени сухи вина, шампански и конячни виноматериали;

 Определят се остатъчни количества от пестициди в почвата, лозата и гроздовите производи мъст, сокове, вина и високоалкохолни напитки.

Растителна защита

Провеждат се изследвания с цел:

  • биологични и екологични проучвания за установяване на нови данни за известни и за новоустановени вредители и физиология на болното лозово растение;
  • установяване на методи и средства за борба с вредителите, в т.ч. интегрирани системи за борба;
  • усъвършенстване и хармонизиране на схемата и методите за получаване на свободен от вирусни и други системни заболявания размножителен и посадъчен материал от категориите “базов” и “сертифициран”с нормативите на Европейския съюз.

Продукция и услуги, които се предлагат

  • лозов посадъчен материал, десертно грозде от ранни, средно-ранни и късни сортове;
  • усъвършенстване на технологиите за производство на лозов посадъчен материал;
  • установяване на подходящи системи за отглеждане на лозовите насаждения с цел оптимизиране количеството и качеството на гроздето и повишаване дълголетието на лозята;
  • запазване на почвеното плодородие, подобряване продуктивността на лозите с цел повишаване рентабилността на лозарското производство;
  • установяване на критерии за повишаване устойчивостта на лозовите растения към ниски зимни температури;
  • установяване на технически средства и технологии за механизиране на основните работни процеси в лозарството;
  • проучвания върху икономическите и организационните проблеми на лозарството, включващи разработване на пакет от икономически регулатори, мероприятия и организационни форми на високоефективно развитие на лозарството в условията на пазарната икономика.