img

Институтът по земеделие - Кюстендил – водещ партньор в „Празника на черешата“ в региона

24.06.2019

От 21 до 23 юни 2019 г. в гр. Кюстендил се проведе 12-то поредно издание на „Празник на черешата“. Той се свързва със славата на кюстендилския край като „Овощната градина на България“. Изложението започва през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Майка на българското овощарство“. Всяка година то преобразява центъра на града в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости на празника. 

По традиция Институтът по земеделие - Кюстендил към Селскостопанска академия бе съорганизатор на атрактивното събитие, представяйки pазнообpазието и новостите в чеpешопроизводството на Кюcтендилcкия pегион. Празникът на черешата бе посетен от хиляди кюстендилци и гости на града от страната и чужбина. Приветствие от сцената отправи заместник-министърът на МЗХГ д-р Лозана Василева. Гости бяха проф. д-р Мая Игнатова, заместник-председател на Селскостопанска академия и други официални лица.

На щанда на Институт по земеделие бяха изложени 75 черешови сорта. Интересът към събитието бе изключително голям. За отговори на въпросите на стотици заинтересовани земеделски стопани на разположение бяха всички научни работници на Института. От сцената на празника ас.д-р Анита Стоева представи 10 перспективни сорта череши. Жури с председател доц. д-р Илияна Кришкова – директор на Института, определи сред около 30 участници победителите в надпреварата за най-едра череша, най-атрактивно вешало, оригинално пано и най-красив черешов щанд.

Празникът бе съпътстван от богата музикална програма, състезателни игри и арт-работилници.