img

Институтът по лозарство и винарство в Плевен отпразнува подобаващо Трифон Зарезан

17.02.2020

Единственият у нас Институт по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен спази традицията да празнува традиционния празник на лозата и виното „Трифон Зарезан“ с хубаво вино, добро настроение и с много приятели, съобщи местният независим сайт infoPleven. Празникът уважиха и представители на Общински съвет – Плевен в лицето на неговия председател Мартин Митев и общинските съветници Цветан Антов и Цветелин Горанов. 

В приветствието си за „Добре дошли“ директорът на Института проф. д-р Иван Пачев за поредна година пожела на колегите си добра реколта и честити празника на всички лозари, винари и ценители на хубавото българско вино. Добра и берекетна година за лозари и винари пожелаха и присъстващите официални гости, сред които беше и председателят на Селскостопанска академия проф. д-р инж. Мартин Банов. 

Проф. д-р Пачев сподели, че институтът посреща този 14 февруари и с пет нови сорта. В селекцията, собствено производство, има сортове грозде, които дават надежда, че могат да допринесат за лечението на хората, защото запазват по-ниско съдържание на въглехидрати. Очаква се безсеменните сортове да имат и повече лечебни свойства. 

За доброто настроение на всички присъстващи в ИЛВ – Плевен се погрижиха изпълнители от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Празникът за деня на Св. Трифон продължи със зарязване на лозята на Института в местността „Томовското“ край Плевен.