img

85 години научни изследвания при декоративните растения в България

11.05.2019

На 9 май Институтът по декоративни и лечебни растения към Селскостопанска академия отбеляза двоен празник - 40 години от работата си като самостоятелно научно звено и 85 години научни изследвания при декоративните растения. 

Началото на научните изследвания за цветята в България се поставя през 1933 г. от доц. Гена Папазова, припомни в словото си за историята и постиженията на Института неговият директор проф. д-р Бистра Атанасова при откриването на празничното тържество в с. Негован. Тук през 1963 г. в Опитната станция по градинарство се обособява Научен отдел по цветарство и декоративно градинарство с 5 научни сътрудници, които създават колекции от основни цветни видове. 

Днес Институтът е единственото специализирано научно звено у нас в областта на цветарската наука. При преустройството на Селскостопанска академия, по предложение на председателя на Академията проф. д-р Васил Николов, който бе сред гостите на тържеството, в Института е включено нова направление „Лечебни растения“. Ново направление, първоначално неприето от колектива на Института, издига неговия статус и разширява възможности в нова отново уникална за нашата страна област на изследване.

С присъствие, топли думи и подаръци за юбилеите празникът на Института уважиха почти всички директори на институти в системата на Селскостопанска академия, нейни бивши председатели и настоящи учени, експерти и служители. Тук бяха и гости от университети, научни институти и агенции в аграрния сектор, медии и партньори.

Общо 12 са колекциите от основни цветни култури: карамфил, лилиум, гладиол, далия, рози, едногодишни и многогодишни цветя, декоративни дървета и храсти и диви видове, включващи и19 български сорта. Само през 2018 г. са патентовани 4 сорта цветя: мини карамфил, сорт „София“, хризантема „Лидия“, гладиол „Деси“ и далия „Радка“. Институтът извършва и широкомащабна дейност по научното обслужване на производители и любители на цветя. 

„Новото направление, което ми се иска да бъде разработено в Института и в други сродни институти от Академията, е след като създаваме, проучваме и отглеждаме декоративни и лечебни растения, да помислим по какъв начин да ги преработваме и продуктът от тях да стигне до пазара. Така че има и нова ниша за развитие, поне на още 4 института от системата“, заяви председателят на Селскостопанска академия проф. Николов в приветствените си слова за юбилейните годишнини.